Австрийски лекари установиха, че увредените от COVID-19 бели дробове могат да

...
Австрийски лекари установиха, че увредените от COVID-19 бели дробове могат да
Коментари Харесай

Изследване: Увредените от COVID-19 бели дробове се възстановяват за три месеца |

Австрийски лекари откриха, че повредените от COVID-19 бели дробове могат да се възстановят за три месеца, заяви в. " Мирър ".

COVID-19 може да повреди белите дробове и сърцето, само че положението на доста пациенти се усъвършенства с времето.

Специалисти от провинция Тирол в Австрия са работили с признати в болница пациенти с COVID-19. Първите 86 са записани от 29 април до 9 юни. Изследването включва прегледи след шест, 12 и 24 седмици след изписването. Доброволците са подложени на лабораторни проучвания и разбор на количеството О2 и въглероден двуокис в артериалната кръв, както и на проби за белодробната функционалност.

При първото посещаване повече от половината пациенти (65 процента) са имали най-малко един непрекъснат признак, най-вече задъхване и кашлица. Скенерът показвал белодробно увреждане у 88% от изследваните. При идващия обзор, 12 седмици след изписването от болница, признаците се подобрили, а белодробното увреждане намаляло до 56%. Резултати от обзор 24 седмици след изписването още няма.

" Лошата вест е, че хората с COVID-19 имат увреждания на белите дробове седмици откакто са изписани от болница. Добрата вест е, че положението им с времето се усъвършенства. Това демонстрира, че белият дроб има механизъм за възобновяване " - сподели доктор Сабина Саханич от университетската клиника в Инсбрук.

При първия обзор след шестата седмица ехокардиограмите посочили дисфункция на лявата камера на сърцето при 48 пациенти (58,5%). Тя също с времето се подобрила.

Резултатите от проучването са показани на конгрес на Европейската асоциация на експертите по дихателни заболявания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР